Nutid

Idag återfinns Berglöfslådan® på hundratals arbetsplatser runtom i Sverige 

Idag finns inte Berglöfs Verkstäder i Kopparberg kvar. Men trots det lever Berglöfslådan® och dess historia vidare i allra högsta grad. Varje dag används Berglöfslådan på arbetsplatser runtom i i Sverige. Från mindre tillverkningar till bjässar som SSAB, LKAB, Volvo och Scania för att nämna några.

I slutet av 1990-talet blev Markus Asklöv, vd på MoveTech i Örebro erbjuden förtroendet att föra arvet vidare. Markus kom i kontakt med personer med koppling till Berglöfs verkstäder, däribland Lars Berglöf, son till Berglöfslådans® skapare Gösta, och Henry Karlsson, ingenjör på Berglöfs verkstäder och en av de medarbetare som skapade Berglöfslådan tillsammans med Gösta. Numera äger Markus varumärket Berglöfslådan®.

Berglöfslådan® har utvecklats sedan den lanserades för 70 år sedan. Idag tillverkas den i väldigt många varianter med olika modifieringar. Men oavsett om den är stor eller liten, har förstärkt botten eller gallerbotten eller har hjul eller tappkran, så är alltid grunden densamma. Det är konstruktionen med den rillade plåten som är kärnan i Berglöfslådan® och som gör den otroligt stark och hållbar över tid.

Informationsvideo om Berglöfslådan®

6 anledningar att använda Berglöfslådan®

Att vi håller Berglöfslådan® varmt om hjärtat har ni säkert koll på vid det här laget. Men vad är det egentligen som gör denna simpla låda så beundransvärd? Vi har satt ihop en lista på fem USP:ar som gör Berglöfslådan® till den kompletta containern för materialhantering inom lager och industri.

1. Hållbar konstruktion
Visst ser Berglöfslådan® tjusig ut i sin vågiga skrud, men det är inte för utseendets skull lådan är tillverkad som den är. Lådans pressade plåt som ger extra hållbarhet och gör den användbar för materialhantering upp till 3 ton. Med sin robusta konstruktion är Berglöfslådan® designad för att hålla över lång tid. Vissa av de Berglöfslådor som används på arbetsplatser idag har faktiskt varit med sedan begynnelsen 1953.

2. Brett användningsområde
Genom sin fiffiga konstruktion går denna Berglöfslådan® att använda till nästan vilka material som helst. Och det är nog just dess breda användningsområde som gör lådan så poppis som den är än idag. Den används bland annat till att förvara och flytta i stort sett vad som helst. Till exempel metall, vätskor, spån, skrot, sopor och annat avfall.

3. Stabil stapling för att maximera yta
Berglöfslådan® kan utan problem staplas på varandra, oavsett om lådorna är tomma eller fyllda. Detta gör att du kan frigöra yta på arbetsplatsen eller få med fler lådor vid transport. Berglöfslådans® unika fötter stackas fast i lådans överkant och ger stabilitet.

4. Smart hantering och smidig tömning
Det finns två sätt att tömma Berglöfslådan® på. Det första är med hjälp av en truck med roterande gaffelaggregat. Du kan låsa fast lådan genom att sprida gafflarna under fötternas platta och sedan rotera lådan för att tömma. Större modeller av Berglöfslådan® är utrustade med gaffeltunnlar som används för att hålla kvar lådan på gaffeltruckarna.

Det andra sättet att tömma är att använda lyftok. Lyftoket sätts antingen i en travers eller på gafflarna på en truck. Det hakas sedan fast i sidan på lådan för att lyftas upp och därefter tippa. För att lyfta Berglöfslådan® med travers kan du även använda MoveTech-krokar. En kätting som hänger i traversen sätts fast i krokarna och du kan sedan lyfta lådan och flytta runt den.

5. Anpassningsbar
Berglöfslådan® finns som standard i flera olika storlekar, där den minsta lådan rymmer 200 liter och den största standardmodellen rymmer 6000 liter. Det är dessutom möjligt att skräddarsy sin egen Berglöfslåda® utefter de unika förutsättningar som varje arbetsplats har. Det finns oändligt med möjligheter att anpassa lådan, genom att till exempel ändra på storlek, färg, botten, fötter eller lägga till en tappkran eller hjul.

6. Lång livslängd gör att den kan återbrukas
Berglöfslådan® går i bräschen för återbruk! Med sin optimerade och robusta konstruktion har Berglöfslådan® en lång livslängd. Man slänger inte en Berglöfslåda® – den har länge varit och är fortfarande en av våra bästa återvänner. Dess långa livslängd innebär att den fungerar utmärkt att använda igen och igen. Tack vare den rejäla konstruktionen har din Berglöfslåda en lång livslängd och går utmärkt att återbruka. Oftast är lådorna fullt funktionsdugliga efter flera års användning, även om den har skönhetsfläckar eller rost. MoveTech köper därför tillbaka Berglöfslådor som inte används och säljer vidare som begagnade.

I filmen kan du höra mer om återbrukade Berglöfslådor från Nicklas på Ragn-Sells.

Berglöfslådan® tippas med hjälp av ett lyftok.

Lyftkätting för att lyfta och tömma Berglöfslådan®.

Berglöfslådan® kan staplas enkelt och stabilt.